JOE WEST – JUKE BOX (2 CD’s)

De roots van folk- en Americana-singer-songwriter Joe West liggen in Santa Fe, de hoofdstad van de Amerikaanse staat New Mexico. Naast zijn muzikale carrière is hij ook de organisator van lokale theatervoorstellingen maar wij gaan hier vandaag wat meer focussen op zijn muzikale prestaties die al midden jaren ’80 van de vorige eeuw zijn begonnen. Toen kon hij met zijn songs op tournee trekken doorheen Amerika en Europa waarbij hij het podium mocht delen met o.a. ‘The Violent Femmes’, Peter Rowan en Arlo Guthrie en Sara Lee Guthrie.

In de voorbije jaren heeft hij een rockopera gecomponeerd, muziek voor film en televisie geschreven, een radioshow opgestart en een filmfestival en een theatergezelschap gecreëerd. Het zal dus al wel duidelijk zijn dat hij geen ‘zittend gat’ heeft en van het ene creatieve initiatief naar het andere springt. Bij ‘Rootstime’ maakten we al in 2005 kennis met Joe West naar aanleiding van de release van zijn toenmalige album “The Human Cannonball”.

In 2008 bracht hij een eerste plaat met kinderliedjes uit onder de titel “If The World Was Upside Down”. In 2015 mocht ik een recensie schrijven over zijn 17 jaar na de eerste release heruitgebrachte plaat “Jamie Was A Boozer” die hij samen met zijn band ‘The Sinners’ had opgenomen. Twee jaar geleden dook hij eveneens op onder het pseudoniem ‘Xöe’ met het album “Live In Madrid”, een live-registratie van een optreden in 2007 in Madrid, niet de Spaanse hoofdstad maar in het gelijknamige oord met amper 150 inwoners nabij Santa Fe, New Mexico.

Nu hebben we het dubbelalbum “Juke Box” van Joe West in de bus gekregen met twaalf door hem geschreven originele songs en verhalen op elke cd waarbij velen daarvan heruitgaven zijn van eerder al opgenomen nummers. Kenmerkend voor zijn werk is het gegeven dat hij in zijn liedjes meestal vanuit een optimistisch standpunt, soms met cynisme en humor beladen songteksten maar altijd overtuigend naar de leefwereld van de luisteraars toe.

Enkele titels van songs die duidelijk maken dat het voor Joe West niet altijd zo ernstig hoeft te zijn: “Don’t Forget To Brush Your Teeth”, “South Dakota Hair Do”, “Talkin’ Terror Yodel”, “Josh Went To Yoga” en “Straight Man In A Gay World”. Op de video’s hebben we twee van de beste nummers uit deze dubbelaar meegegeven: eerst een live gebrachte akoestische versie van de song “Banker’s Son” en daarna het nummer “Heaven” dat hier twee keer te horen is, één keer in de originele versie en een tweede keer in een recente nieuwe bewerking die aantoont dat het gewoon een ijzersterk nummer is.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Frogville Records

video